Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010. MONTEVIDEO

Το απόγευμα της Πέμπτης φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, όπου ζουν οι μισοί περίπου από τους 3.000.000 κατοίκους της χώρας. Η Ουρουγουάη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ανεπτυγμένων και πλούσιων χωρών της Νότιας Αμερικής και όπως οι μεγάλες πόλεις της Χιλής και της Αργεντινής, έτσι και το Montevideo θυμίζει πολύ ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Η γραφικότερη γειτονιά του Montevideo είναι σίγουρα η παλιά πόλη. Στο κέντρο της βρίσκεται η plaza de la Independencia, μπροστά στην οποία υψώνεται το Palacio Salvo, που όταν χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το ψηλότερο κτίριο σ΄όλη τη Ν.Αμερική.

Λίγο πιο κάτω το Mercado del Puerto έχει μετατραπεί σε μια τεράστια ψησταριά. Άλλωστε η Ουρουγουάη φημίζεται κι αυτή, όπως και η Αργεντινή, για τα ψητά της κρέατα.

Μία από τις πολλές ομοιότητες μεταξύ των κατοίκων της Ουρουγουάης και της Αργεντινής (στην πραγματικότητα είναι τόσες πολλές που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η Ουρουγουάη μοιάζει μ΄επαρχία της Αργεντινής) είναι το πάθος και των δύο λαών για το εθνικό τους ρόφημα το mate. Πρόκειται για ένα βότανο σαν τσάι που ευδοκιμεί στην περιοχή. Πίνεται από ένα ειδικό δοχείο (συνήθως μια μικρή διακοσμημένη κολοκύθα) τ΄οποίο συνοδεύεται απ΄ ένα μεταλλικό καλαμάκι που στην κάτω άκρη του καταλήγει σ΄ένα μικρό φίλτρο. Γεμίζουν τη μία πλευρά του δοχείου με mate, συμπληρώνουν με ζεστό νερό και ρουφούν απ' το καλαμάκι. Οι κάτοικοι της Ουρουγουάης λοιπόν κυκλοφορούν στο δρόμο μ΄ένα θερμό στην αριστερή μασχάλη και μία κούπα mate στο δεξί χέρι. Κάθε που τελειώνει το νερό, γέρνουν απλά το θερμό, ξαναγεμίζουν την κούπα τους και συνεχίζουν να απολαμβάνουν το mate τους.


Στο Montevideo μας φιλοξενούν οι Rossana και ο Nacho. Ζουν με τα τρία τους παιδιά σ΄ένα σπίτι με αυλή, μια ώρα μακριά από την πόλη, δίπλα σε μια τεράστια αμμουδιά στις ακτές του Rio de la Plata. Καθώς αποτελούν μια ανάμιξη μεταξύ των νερών του ποταμού Parana που εκβάλλει λίγο δυτικότερα και του Ατλαντικού ωκεανού που απλώνεται λίγο ανατολικότερα, τα νερά του Rio de la Plata έχουν χρώμα καφέ και γεύση υφάλμυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου