Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010. FOZ DO IGUAÇU

Με εξαίρεση τον Garganta del Diablo που τέμνει κάθετα την κοίτη του Rio Iguazu, όλοι οι υπόλοιποι καταρράκτες χύνονται από την αργεντίνικη πλευρά του ποταμού. Έτσι, ενώ η πλευρά της Αργεντινής δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει από πολύ κοντά τους καταρράκτες του Iguazu, η βραζιλιάνικη όχθη προσφέρει μια πιο πανοραμική άποψή τους.

Δίπλα στην είσοδο του εθνικού πάρκου των καταρρακτών από την πλευρά της Βραζιλίας, βρίσκεται το «Πάρκο των Πουλιών» (Parque das Aves), όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά εκατοντάδες ήδη παράξενων εξωτικών πτηνών που ζουν στην Λατινική Αμερική. Εντυπωσιακότερα όλων, οι μεγάλοι χρωματιστοί παπαγάλοι και τα εκπληκτικά tucano με το τεράστιο ράμφος τους.

Η πλησιέστερη στους καταρράκτες βραζιλιάνικη πόλη είναι το Foz do Iguaçu. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 το Foz ήταν μια μικρή ήσυχη παραμεθόρια πόλη. Τότε ήταν που οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Παραγουάης αποφάσισαν την από κοινού κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον κόσμο, φράζοντας τον ποταμό Parana, φυσικό σύνορο των δύο χωρών. Μες στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του Foz πολλαπλασιάστηκε από τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες που κατέφθαναν στην πόλη αναζητώντας εργασία στην κατασκευή του φράγματος Itaipu, του μεγαλύτερου φράγματος στον πλανήτη.

Σήμερα, την πρωτιά αυτή έχει καταλάβει το φράγμα των τριών φαραγγιών στην Κίνα, ωστόσο το Itaipu παραμένει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Ενδεικτικό είναι πως η Παραγουάη –μια χώρα με έκταση μεγαλύτερη της Γερμανίας– χρησιμοποιώντας μόλις το 7% της παραγωγής του Itaipu (το υπόλοιπο 43% που της ανήκει, το πουλάει στη Βραζιλία), καλύπτει πάνω από το 90% των ενεργειακών της αναγκών!

Απ΄την άλλη μεριά, οι επικριτές του φράγματος επισημαίνουν πως η κατασκευή του προκάλεσε την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους, έθεσε σε κίνδυνο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, εξαφάνισε έναν καταρράκτη αντίστοιχο του Iguazu και εξανάγκασε ιθαγενείς πληθυσμούς Guarani και Tupi να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους που καλύφθηκαν από το νερό.

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΡΑΚΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ....ΕΔΕΣΣΑΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, και το Βuenos Aires καλό, αλλά σαν τη Σαλονίκη δεν είναι...! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια από τις 2 Ναταλές σχολιάζει τελικά, η Ναταλή του εκεί ή η Ναταλή του εδώ??!! Μπερδευτήκαμε,χι!χι!
    Καλημέρα από το Ζαnte παιδιά και μη παραξενευτείτε αν στην επιστοφή η Σαλονίκη, η Ξάνθη... φαντάζουν μικρές και άχρωμες, φταίει το ταξίδι σας και οι ομορφιές του που είναι μεγάλο και πολύχρωμο, γεμάτο περιπέτεια γεμάτο γνώση...Φιλιά πολλά από όλους μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΕΞΗ, ΧΡΟΝΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΓΙΟΡΤΗ!
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!
    ΠΟΥ ΘΑ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΕΤΕ ΑΥΓΑ;
    ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ,

    ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ

    ΤΑΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΛΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΓΙΟΡΤΗ!
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ,

    ΤΑΣΟΣ (νονός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή