Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009. LIMA

Το πρωί της Τρίτης ξανακατεβήκαμε από τα 3500 μέτρα του Huaraz στο επίπεδο της θάλασσας και πήραμε το δρόμο προς τη Lima, ταξιδεύοντας παράλληλα με την ακτή του Ειρηνικού, διασχίζοντας εντυπωσιακά αμμώδη τοπία.

Η πρωτεύουσα του Περού ιδρύθηκε από τον Pizarro το 1535 και για δύο αιώνες αποτέλεσε τη σημαντικότερη και πλουσιότερη πόλη των ισπανικών αποικιών στο Νέο Κόσμο. Στο κέντρο της βρίσκεται κι εδώ μια πανέμορφη Plaza de Armas, γύρω από την οποία είναι χτισμένο το προεδρικό μέγαρο κι ο καθεδρικός ναός της πόλης. Στον καθεδρικό είναι που φυλάσσονται και τα οστά του ιδρυτή της πόλης, που δολοφονήθηκε άγρια το 1541 από το γιο του κονκεσταδόρ Diego de Almagro, που ο ίδιος είχε εκτελέσει τρία χρόνια νωρίτερα.

Μισό χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκεται η πλατεία που φέρει το όνομα -και το άγαλμα- του Αργεντινού Jose de San Martin, που τον Ιούλιο του 1821 διακύρηξε απ΄ εδώ την ανεξαρτησία του Περού.

Πέρα από τους καλοδιατηρημένους δρόμους γύρω από τις δύο αυτές πλατείες και εκτός από τις δυο-τρεις πλούσιες συνοικίες της πόλης, η Lima προδίδει σε κάθε της όψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων κατοίκων της.

Στη Lima μας φιλοξενεί η Mayte, παιδική φίλη της Regina που γνωρίσαμε στο Trujillo. Το σπίτι της Mayte βρίσκεται δίπλα στο στάδιο της Lima, όπου χθες βράδυ είχαν συναυλία οι Depeche Mode. Κοιμηθήκαμε λοιπόν με τα παράθυρα ανοιχτά νανουριζόμενοι από τους ζωντανούς ήχους του γνωστού συγκροτήματος.

Σήμερα το μεσημέρι, περπατώντας προς το παλιό μοναστήρι του San Franzisco, πίσω από το προεδρικό μέγαρο, περάσαμε μπροστά από ένα εστιατόριο που μας φάνηκε γνωστό. Θυμηθήκαμε λοιπόν, ότι το είχαμε δει σε μια ταινία για τη Lima, που είχαμε παρακολουθήσει την περασμένη άνοιξη στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα και ιστορικότερα μπαρ – ρεστοράν της Lima, απ΄όπου έχουν περάσει οι σημαντικότεροι Περουβιανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Καθίσαμε για φαγητό κι όταν είπαμε στο σερβιτόρο για την ταινία, ενθουσιάστηκε. Μας είπε πως το φιλμ δεν είχε παιχτεί στο Περού και κανείς τους δεν είχε μπορέσει μέχρι τώρα να το δει. Μας έδωσε λοιπόν τα στοιχεία του και μας παρακάλεσε αν ποτέ βρούμε το ντοκυμαντέρ να του το στείλουμε!

3 σχόλια:

  1. ΑΛΕΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΩ. ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο εστιατόριο από όπου πέρασαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, να σου κι ο Αλέξης κομπάρσος....κάπου στο βάθος πίνει την μπύρα του και στοχάζεται!
    ...χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Alitheia, poio ntokimanter? fovero pou den to eixe dei kai tou to eipate eseis!

    dimitra

    ΑπάντησηΔιαγραφή