Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009. PISCO

Λίγα χιλιόμετρα νότια του Pisco, η χερσόνησος Paracas παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο αρχαιολογικό όσο και ζωολογικό. Από το 900π.Χ. έως και το 200μ.Χ. στη χερσόνησο Paracas έζησε ο ομώνυμος λαός, που παρουσίασε έναν σημαντικό πολιτισμό. Οι Paracas ανέπτυξαν ιδιαίτερα την υφαντουργία, ενώ έμειναν γνωστοί από τη συνήθεια τους να χαράσσουν τη γη σχηματίζοντας στο έδαφος τεράστια σχήματα.

Εκτός από ανθρώπινες φυλές, οι θάλασσες και τα νησιά γύρω από την χερσόνησο Paracas προσελκύουν εδώ και αιώνες μεγάλους πληθυσμούς πολλών θαλάσσιων ειδών. Έτσι, στα φαγωμένα από τη θάλασσα βράχια των νησιών Ballestas, με τις βαθιές σπηλιές και τις εντυπωσιακές καμάρες, αράζουν θαλάσσιοι λέοντες, μικροί πιγκουίνοι, μεγάλοι πελεκάνοι, κορμοράνοι και πλήθος άλλα θαλασσοπούλια.

Τα περιττώματα κάποιων από τα θαλασσοπούλια που ζουν στην περιοχή (guano), είχε ήδη από την εποχή των Ίνκας ανακαλυφθεί, πως αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματα. Στα μέσα του 19ου αιώνα οι κουτσουλιές αυτές απέκτησαν τόση αξία, ώστε αποτέλεσαν το σημαντικότερο προϊόν του Περού και προκάλεσαν δύο πολέμους: έναν σύντομο,νικηφόρο για το Περού, με την Ισπανία το 1866 κι έναν μεγάλης διάρκειας (1879-1883) με τη Χιλή. Ο δεύτερος, που έμεινε γνωστός ως ο πόλεμος του Ειρηνικού, κερδήθηκε τελικά από τη Χιλή. Μάλιστα, τα χιλιανά στρατεύματα έφτασαν να καταλάβουν μέχρι και τη Λίμα, ωστόσο αργότερα αποσύρθηκαν και κράτησαν μόνο την πλούσια σε guano έρημο Atacama, που μέχρι σήμερα αποτελεί το βόρειο τμήμα της Χιλής. Τελικά κι αυτός ο πολυετής και πολύνεκρος πόλεμος αποδείχθηκε εντελώς μάταιος, αφού λίγο αργότερα στα εργαστήρια της Ευρώπης ανακαλύφθηκαν μέθοδοι παραγωγής συνθετικών λιπασμάτων, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξίας των φυσικών λιπασμάτων. Σήμερα, επιτρέπεται η εξαγωγή των περιττωμάτων κάθε δέκα χρόνια, κάτι που άλλωστε μαρτυρούν οι ξύλινες εξέδρες που είναι στημένες για το σκοπό αυτό.

3 σχόλια:

  1. Tautizomai apolita me to liomeno thalassio elefantaki sta vraxia!

    Despina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά γειά σας,

    Σας ακολουθώ καθημερινά στο ταξίδι σας και πλεόν είστε κοντά; σε κάποια highlights... Πήγατε ή είδατε El Candelabro - Peninsula de Paracas. Πιστέυω οτι μας λείπει το άρωμα της κάθε περιοχής... όπως η άποψη των απλών ανθρώπων, τα πιστέυω τους, τα ακούσματα, αν βλέπουν λάκη κάθε τρίτη βράδυ, τέτοια θέματα δηλαδή...
    Σας στέλνουμε φιλιά πολλά απο όλο το τεαμ οπως πάντα...
    Ρένα, Χρυσάνθη junior, Χρυσάνθη,Μάχη, Salvatore....

    ΥΣ. Το σουβλάκι στο περού ποιο είναι? το καλαμάκι ή η πίτα γύρο οεο???? τελικά chicarrones ή alpaca στα κάρβουνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό ταξίδι παιδιά.

    Μπράβο.Να ζήσετε!!!Μας κάνατε πολύ ωραία συντροφιά
    εδώ και 1 ώρα καθώς είμαστε στο σπίτι μας και ανα-
    ρώνουμε από τη γρίππη μας.[όχι Α/Η1Ν1].Θεός φυλάξει.Μόλις χθες μάθαμε για το γάμο σας και την
    ωραία περιπέτειά που ξεκινήσατε.Ευχόμαστε να 'ναι
    μακρύς ο δρόμος...
    Με αγάπη
    μια φίλη της μαμάς και του μπαμπά
    του Αλέξη [τα μάτια θυμίζουν λίγο Αβράμογλου και όλα τα 'λλα νομίζω Αντώνη]από τα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή