Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009. CARTAGENA

Χτισμένη το 1533 στις εκβολές του ποταμού Magdalena, η Cartagena de las Indias ήταν το μεγαλύτερο ισπανικό λιμάνι στην Καραιβική, στο οποίο συκεντρωνόναν και φορτωνόταν, όλος ο χρυσός και το ασήμι που μέσω του ποταμού μεταφερόταν από την ενδοχώρα. Έτσι η Cartagena ήταν μια ιδιαίτερα πλούσια πόλη, που όμως αποτελούσε μόνιμο στόχο των πειρατών και υπέφερε αλλεπάλληλες επιθέσεις. Σε απάντηση οι Ισπανοί έχτισαν ένα παχύ τείχος και μια σειρά από οχειρά γύρω από την πόλη, η οποία παρά τις επιθέσεις συνέχισε να ακμάζει.

Σήμερα η Cartagena είναι ίσως η πλέον τουριστική πόλη της Κολομβίας, καθώς διασώζονται ατόφια τόσο τα τείχη, όσο και το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης. Στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι, μεγάλοι ναοί και πανέμορφα σπίτια αρχιτεκτονικής του 16ου και 17ου αιώνα, με μεγάλα ξύλινα μπαλκόνια, λουσμένα στις μοκαβίλιες.

Στην Cartagena μας περίμενε η κυρία Gladys. Η μεγαλύτερη κόρη της η Nohory φοιτήτρια λογοτεχνίας στη Bogota, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στη Μαδρίτη μ΄ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και αυτές τι μέρες που εμείς βρισκόμαστε στην πόλη της, εκείνη ταξιδεύει με μια φίλη της στην Ελλάδα! Η κυρία Gladys ζει με τον άντρα της, τη δεύτερη κόρη της, φοιτήτρια Ιστορίας στην Cartagena και το γιο τους, μαθητή γυμνασίου, σ΄ένα μικρό σπίτι σε μια συνοικία κάπου μισή ώρα μακριά από το ιστορικό κέντρο. Είναι τόσο φιλόξενοι που επέμεναν και τελικά μας παραχώρησαν τη δική τους κρεβατοκάμαρα κι οι ίδιοι στριμώχτηκαν στα δυο κρεβάτια του μοναδικού παιδικού δωματίου. Το πρωί η κυρία Gladys κατέβηκε μαζί μας στο κέντρο και μας ξενάγησε στα τείχη και σ΄ένα κομμάτι της παλιάς πόλης, πριν πάρει το λεωφορείο για τη δουλειά της.

Το ιστορικό κέντρο της Cartagena είναι πράγματι ένα κόσμημα. Οι θερμοκρασίες όμως που επικρατούν εδώ είναι τόσο υψηλές, που σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη υγρασία, κάνουν τη ζέστη αφόρητη. Οι ίδιοι οι ντόπιοι κυκλοφορούν στο δρόμο κρατώντας μικρές πετσετούλες, με τις οποίες κάθε τόσο σκουπίζουν τον ιδρώτα τους. Έτσι δεν απολαύσαμε όσο θα θέλαμε τις βόλτες στην παλιά πόλη, παρά αρκεστήκαμε σε μικρές εξορμήσεις γύρω από ένα κεντρικό café με air condition που χρησιμοποιήσαμε ως ορμητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου