Σάββατο 29 Αυγούστου 2009. MOMPOX

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής πήραμε το λεωφορείο για Mompox. Ο οικισμός του Mompox είναι χτισμένος σ΄ένα νησί που σχηματίζεται ανάμεσα στις διακλαδώσεις του ποταμού Magdalena. Έτσι, μετά από πέντε ώρες ταξίδι σταματήσαμε στην όχθη του ποταμού και επιβιβαστήκαμε σ΄ένα παλιό σκουριασμένο ferry, με τ΄οποίο διαπλεύσαμε για περίπου τρία τέταρτα το Rio Magdalena.

Το Mompox ιδρύθηκε και ήκμασε την ίδια εποχή με την Cartagena, ως ένας σημαντικός κόμβος των μεταφορών που γινόταν αποκλειστικά μέσω του ποταμού. Σήμερα το Mompox είναι ένα ήσυχο χωριό 12.000 κατοίκων, γεμάτο μεγάλα παλιά σπίτια με πανύψηλες σκεπές (για να ανεβαίνει ψηλά ο θερμός αέρας και να μένει δροσερός ο χώρος) και εσωτερικούς κήπους.

Σ΄ένα τέτοιο σπίτι δίπλα στο ποτάμι ζει ο Alejandro με τους γονείς του. Η μεγάλη του αδερφή είναι επιτυχημένη χορεύτρια παραδοσικών χορών (πρίν δύο χρόνια σ΄ένα εθνικό διαγωνισμό κατέκτησε τον τίτλο της «Βασίλισσας του Φολκλόρ») και σήμερα ζει στις Η.Π.Α. Τις μέρες αυτές οι γονείς του έχουν πάει να επισκευτούν την κόρη τους κι έτσι στο σπίτι μένουν ο Alejandro με την κοπέλα του Karen. Είναι ένα υπέροχο και πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Μας φιλοξένησαν σπίτι τους και μας ξενάγησαν στο χωριό τους. Από την πρώτη μας κιόλας βόλτα στο Mompox το απόγευμα της Παρασκευής, εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά και την ηρεμία του χωριού και του γύρω τοπίου και γι’ άλλη μια φορά αλλάξαμε τα πλάνα μας ώστε να μείνουμε κι εδώ μια μέρα παραπάνω.

Μάλιστα σήμερα Σάββατο ο Alejandro κι η Karen δε δουλεύουν. Μας βρήκαν λοιπόν από φίλους τους δυο ποδήλατα, καβαλήσαν κι αυτοί τα δικά τους κι απολάυσαμε μια μεγάλη απογευματινή ποδηλατάδα μέσα από τους όμορφους δρόμους του χωριού.

Τις μέρες αυτές το γυμνάσιο του χωριού συμπλήρωσε 200 χρόνια λειτουργίας και στους δρόμους γινόταν παρέλση των μαθητών με μουσικές και χορούς.

Το Mompox έχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση. Αποτελεί μάλιστα το σκηνικό του διηγήματος Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, του γνωστότερου ίσως σήμερα Κολομβιανού συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez.

Ένα ακόμα τυπικό χαρακτηριστικό του Mompox είναι οι πολυάριθμες κουνιστές πολυθρόνες που συναντάς μέσα κι έξω από κάθε σπίτι, στις οποίες οι κάτοικοι συνηθίζουν ν΄αράζουν νωχελικά τις απογευματινές ώρες.

1 σχόλιο: