Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009. Νέα Υόρκη

Στο δωμάτιο μας στο ξενώνα, κοιμάται ένας τύπος ο οποίος ροχαλίζει ακατάπαυστα με το πιο δυνατό ροχαλητό που έχουμε ακούσει ποτέ. Έτσι, παρά την κούρασή μας πριν καλά καλά ξημερώσει, ήμασταν και οι δύο όρθιοι, σίγουροι πως δεν επρόκειτο να κοιμηθούμε άλλο. Ντυθήκαμε λοιπόν και κατεβήκαμε να πάρουμε το μετρό για το Manhattan. Πρώτος μας σταθμός: η Times Square. Ανεβήκαμε τις σκάλες του μετρό και βρεθήκαμε ξαφνικά ανάμεσα σε θεόρατους ουρανοξύστες και εκατομμύρια φωτεινές επιγραφές και video walls παντού γύρω μας. Λέγεται ότι η Time Square είναι το πιο πολυσύχναστο σταυροδρόμι στο πλανήτη και πράγματι στις 07:00 το πρωί ήταν ήδη γεμάτη κόσμο. Καθίσαμε για καφέ και κρουασάν σε ένα γωνιακό cafe και αμέσως μετά ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στο Manhattan.

Δυο τετράγωνα ανατολικότερα της Time Square βρίσκεται ο πύργος των Rockefeller. Οι Rockefeller είναι μία από τις γνωστότερες και ισχυρότερες οικογένειες πετρελαιοβιομηχάνων και μεγαλοτραπεζιτών, ήδη από τον 19αιώνα. Ιδρυτές και ιδιοκτήτες της Standard Oil και εκ των συνιδρυτών της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. Το 1930, στα χρόνια του μεγάλου κραχ και της μεγάλης ύφεσης, οι Rockefeller υψώναν στην καρδιά της Νέας Υόρκης το σύμβολο της οικονομικής παντοδυναμίας τους. Τον ουρανοξύστη που μέχρι σήμερα δεσπόζει στο κέντρο του Manhattan, φέροντας το όνομά τους.

Το Rockefeller Building λοιπόν, στεγάζει τα γραφεία μεγαλοεταιρειών, όπως το NBS και το Associated Press, καθώς και χώρους μαζικής διασκέδασης, ενώ στην κορυφή του διαθέτει ένα από τα υψηλότερα παρατηρητήρια της Νέας Υόρκης. Μπήκαμε λοιπόν μαζί με άλλους τουρίστες στον ανελκυστήρα που μας εκσφενδόνισε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στην ταράτσα του πύργου. Η θέα της πόλης από εκεί προκαλεί δέος. Ένα δάσος από μικρούς και μεγάλους ουρανοξύστες και στα βόρεια το αχανές Central Park. Καθίσαμε αρκετή ώρα για φωτογραφίες και χάζι...

Βγαίνοντας από το Rockefeller περάσαμε από τον καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και έπειτα κατηφορίσαμε την Fifth Avenue, παγκοσμίως γνωστή για τα καταστήματα ρούχων της.

Στρίψαμε αριστερά στην 42 οδό και περάσαμε από τον εντυπωσιακό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης (θεωρείται ο μεγαλύτερος σταθμός του κόσμου). Φτάνοντας στο East River, βγήκαμε μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ. Από εκεί πήραμε το μετρό και κατεβήκαμε στο Washington Park. Το πάρκο αυτό βρίσκεται μπροστά στο πανεπιστήμιο και είναι γεμάτο φοιτητές, μουσικούς και καλλιτέχνες του δρόμου.

Καθίσαμε για φαγητό σε κινέζικο λίγο πιο κάτω κι ύστερα περάσαμε από το σημείο όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια ορθώνονταν οι δίδυμοι πύργοι.

Ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στο Manhattan με μια βόλτα στο Battery Park, στο νότιο άκρο του νησιού, με θέα το άγαλμα της ελευθερίας.

Εξουθενωμένοι από το ολοήμερο περπάτημα γύρω στις 17:00 πήραμε το μετρό της επιστροφής, εντυπωσιασμένοι για άλλη μια φορά από τη βρωμιά και την αθλιότητα του νεοϋορκέζικου μετρό, ιδιαίτερα έξω από το κέντρο.

2 σχόλια:

  1. Η Ν.Υ. είναι εκθαμβωτική, μια εμπειρία από μόνη της. Και σε πολλούς προκαλεί το αίσθημα ότι βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου. Όμως κρατήστε την ανάσα σας, αυτά που έπονται είναι πολύ πιο εντυπωσιακά.

    Καλά να περνάτε...


    Πολλά ακόμα posts περιμένω...


    (Γιώργος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ωραιότερη φωτογραφία είναι η Κατερίνα εξουθενωμένη στο παγκάκι. Χι χι... ωραίο το τουρ στο νιου γιορκ στο τέλος θα γράψουμε τουριστικό οδηγό "η Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια του ζεύγους". Ζουζούνια μου δεν το πιστεύω ότι είστε εκεί (πόσο ζηλεύω), ρουφήξτε ρουφήξτε... γελάσατε με τον Σαγκάλ; αλεξία χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή